Białko w proszku jest wygodne w użyciu, łatwe w przewożeniu, a także bardzo smaczne. Rola białka jako makroskładnika w diecie jest bardzo istotna, dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o smakowe białko, ponieważ będzie nam pomocne podczas komponowania naszej diety. Podsumowanie Dieta nie musi być nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać [...]
[...] człowieka i na dodatek powodują niedobory witaminy H. Referencje: Evenepoel P1, Geypens B, Luypaerts A, Hiele M, Ghoos Y, Rutgeerts P. „Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable isotope techniques.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9772141 Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia [...]
[...] profil hormonalny, dużo kwasów tłuszczowych we krwi (WKT/NEFA/FFA), nasilony stan zapalny i nie mogły odpowiednio intensywnie trenować. Poza tym w diecie stosowały niewiele protein, a to też może mieć dramatyczny wpływ na redukcję tłuszczu. Dodatek dla wnikliwych - szczegóły treningowo dietetyczne badania naukowego Badanie rozpoczęto z [...]
Redukcja masy ciała jest procesem, który zawsze wiąże się z utratą mięśni oraz rozmaitymi zmianami w profilu hormonalnym. Gdyby nie wiązały się z nią koszty, nie istniałoby błędne koło: zwiększanie masy ciała - redukcja. Co się dzieje, gdy zwiększamy masę ciała? Z reguły ten proces wiąże się z odkładaniem tkanki tłuszczowej, nie istnieją czyste [...]
Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]
[...] 50-75% w mięśniach 120 kg masy ciała to 48 kg mięśni, 19.2 kg białka w całym ustroju, z tego 50-75% w mięśniach Walter R. Frontera zasugerował minimalny próg wynoszący 50% protein i maksymalny 75% zasobów białka z całego organizmu znajdujących się w mięśniach. Niemniej białka są rozlokowane w wielu komórkach i płynach ustroju, więc trudno [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
[...] sportowcy mają więcej, niż jeden trening dziennie i to w odstępie kilku godzin, o wiele lepszym rozwiązaniem jest podawanie samych węglowodanów (a nie np. dużych ilości protein i małych ilości węglowodanów). Z kolei Finowie wykazali, iż białko serwatkowe podawane po treningu siłowym (37.5 g WPC) zapewnia nieco większe przyrosty masy [...]
[...] które warto przeczytać: Co musisz wiedzieć, zanim sięgniesz po białko serwatkowe? Czy warto jeść więcej białka? Białko, trawienie i praca jelit Czy kobiety mogą pić białko? Popularne mity na temat białka! Najlepsze białka w 2021 roku. Które odżywki białkowe warto kupić? Czy koktajle proteinowe pomagają schudnąć i stracić tłuszcz z brzucha?
[...] kulturyści i trójboiści). Gdyby ta kobieta regularnie się w ten sposób odżywiała, to by wyglądała jak ludzik Michelin. 10 większych jajek stanowi źródło ok. 945 kcal, 85 g protein, 66 g tłuszczów, 4 g węglowodanów i 680 g wagi. Ok, chcesz mi wmówić, że filigranowa kobietka jest w stanie pochłonąć w jednym posiłku 1500 kcal?! Bo przecież nie je [...]
Mikołajki i Boże Narodzenie to idealne okazje do podarowania bliskim osobom drobnych upominków. W większości domów do paczek trafiały słodycze, jednak coraz częściej prezentami stają się produkty praktyczne i funkcjonalne. Jeśli zastanawiamy się co podarować bliskiemu mężczyźnie, partnerowi, tacie, czy nawet koledze w pracy w tym wyjątkowym dniu, [...]
[...] Podsumowując Niekoniecznie zmniejszenie ilości pokarmu spowoduje, że osiągniemy sukces na polu redukcyjnym. Często nadal w tak dobranej diecie jest za mało wartościowych protein, błonnika, witamin, minerałów, węglowodanów i zdrowych źródeł tłuszczów, a dominują produkty szkodliwe dla zdrowia, sprzyjające pojawieniu się zaburzeń metabolicznych.
Odżywka białkowa stanowi znakomity dodatek dietetyczny osób trenujących. Pozwala ona w sposób szybki i smaczny dostarczyć wysokiej jakości protein, które to można wykorzystać o każdej porze dnia, jak i jego momencie. Jest to doskonałe źródło aminokwasów, których trawienie nie sprawia problemu dla układu pokarmowego, a bogactwo aminokwasów znacznie [...]
[...] o szybkiej kinetyce (słodzone napoje, jogurty, ciastka, batoniki, drobne przekąski), fast foodów, ograniczyć dowóz tłuszczów nasyconych, utrzymywać dość wysoką podaż protein. Zamienniki posiłków mogą być ciekawym dodatkiem, ale na pewno nie są receptą na sukces. Dużo lepszym pomysłem jest kupienie dobrej jakości białka serwatkowego, [...]
[...] w późniejszych latach wielu zawodników bazowało już na rozwiązaniach żywieniowych bogatszych w tłuszcze, zawierających mniej węglowodanów oraz o wielokrotnie większej podaży protein. Referencje: 1. Hyerang Kim “Metabolic responses to high protein diet in Korean elite bodybuilders with high-intensity resistance exercise” [...]
Zanim przejdziemy do tytułowego zagadnienia, warto przypomnieć, że w Internecie jest wiele osób, które zrobią wszystko, aby zaistnieć. Często podają one nieprawdziwe informacje, wprowadzają w błąd, sugerują, że określone rezultaty uzyskały w sposób naturalny. Równie często zdarza się, że filmy i zdjęcia są cyfrowo poprawiane, co pozwala znacząco [...]
[...] A czy oliwa z oliwek może obniżać stężenie glukozy? Tak. W eksperymencie podawano dwa posiłki mające 900 kcal, ~100 g węglowodanów, ~90 g skrobi, od 38,5 g do 41 g protein, 4 g błonnika i 40-41 g tłuszczów. W drugim przypadku zastosowano niemal identyczny posiłek, tylko zamiast oliwy z oliwek podano masło. Zmieniło to na niekorzyść [...]
[...] (AMPK) jako cel terapeutyczny” http://www.phmd.pl/api/files/view/29184.pdf Hans C. Dreyer „Resistance exercise increases AMPK activity and reduces 4E-BP1 phosphorylation and protein synthesis in human skeletal muscle” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1890364/ Spyridon Methenitis „A Brief Review on Concurrent Training: From Laboratory [...]
[...] lata z reguły konsumpcja etanolu ograniczała się u mnie do 50 g tygodniowo (2 zwykłych piw). Prawie zawsze kładę się spać przed godziną 22:00, dbam o odpowiednią podaż protein, węglowodanów i zdrowych tłuszczów, ograniczam podaż soli i cukru, jem niewiele słodyczy, staram się ograniczać zbędne aktywności aerobowe (np. długotrwałe bieganie), [...]
[...] na rowerze po lesie, całodniowego zwiedzania w mieście, czy pływania w jeziorze lub morzu. Źródła: Miller, P. E., Alexander, D. D., & Perez, V. (2014). Effects of whey protein and resistance exercise on body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American College of Nutrition, 33(2), 163–175. [...]